INSULA PASTELUI SI PERU - CIVILIZATII DISPARUTE – INCA SI RAPA NUI
TARIF: 4500 euro/pers.
Dificultate: zero
Marimea grup: 4 – 12
Durata: 22 zile
Ziua 1-2: Bucuresti – Lima -Arequipa
Ziua 3: Arequipa (2400 m)
Vizitarea “Orasului Alb” situat la poalele marelui vulcan Misti (5820m), flancat de Chachani (6075m) şi Picchiu Picchiu (5425m).
Ziua 4: Chivay (3600m)
Colca Canyon. Altiplano.
Traversam Rezervatiile Nationale Salinas şi Blanca Aguada pana la „ Belvederea Vulcanilor” de unde vom avea o vedere panoramică catre falnicii vulcani Ampato (6400 m), Sabancaya (5976 m), Huallca Huallca (6025 m).
Canionul Colca este al doilea din lume ca si profunzime,diferenta maxima de nivel fiind de 3400m. Râul ce şerpuieste pin vale este ca un fir subţire de argint, care sugerează un murmur îndepărtat. Canionul este dominat de zăpezi eterne şi numerosi vulcani. Aici putem admira locuitorii inaripati ai canionului : condorii.
Traseul nostru continuă pe un drum ce domina canionul Colca, pana la Chivay, capitala provinciei Caylloma.
Ziua 5: Chivay (3600m) -Puno (3812 m)
Vom pleca devreme pentru a traversa Anzii prin spectaculoasa si aproape nelocuita în Altiplano.
Vom dormi la Puno pe malul lacului Titicaca (Puma de piatra).
Ziua 6-7: Puno (3812 m) – Insula Amantany
Navigatie catre insula Taquile. Vizita insulei. Vom descoperi insula pe jos, intalnind pe locuitorii săi, in îmbrăcămintea lor splendida. Ei trăiesc în comunitate într-un decor extraordinar. Vom intalni oameni care trăiesc din pescuit, artizanat si vânătoare. Vom inopta pe insula Amantany in casele satenilor, care ne vor oferi si o seara de dansuri traditionale. Dimineata ne vom continua calatoria pe Lacul Titicaca pana la „insulele plutitoare” Uros, unde localnicii aymara construiesc celebrele plute din stuf (totoras) avand dimensiuni de la zeci la sute de metri patrati.
In cursul noptii vom pleca catre Cusco- „buricul lumii Inca” cu autocarul.
Ziua 8: Cusco (3350 m)
Dimineata-vizita capiatlei istorice peruane. Astăzi Cusco, construit pe bazele vechii capitale a imperiului Incas, este fără îndoială marturia arhitecturii si urbanismului avansate ale acelei epoci. După perioada conchistadorilor, Cusco a fost transformat de către spanioli, deoarece acestia au vrut să fie mai mare şi mai frumos, pentru ascunde trecutul Inca. Centrul oraşului este un labirint de străzi înguste, căptuşite cu pereţi Inca: Plaza de Armas, Catedrala, Convent de Santo Domingo construit pe ramasitele “Koricancha” -Templul antic a Soarelui. Dupa-amiaza vom vizita vizitaTemplul Sacsayhuaman, situat în apropierea oraşului. Cetatea Inca este renumita pentru blocurile ciclopice de piatra ce simbolizeaza capul unei pume (Cusco fiind corpul) . Apoi, vom continua vizita noastră la Qenqo, cu clădirile sale proeminente din calcar , important altar al incasilor.
Dupa aceea vom traversa Pucapucara, fort pazind intrarea in capitala care oferă o vedere splendidă asupra văii şi vârfurilor andine.
Vom incheia seara vizitand, Tambomachay: Templul apei.
Ziua 9: Valea sacra : Cusco (3350 m) – Ollantaytambo (2750 m)
Dimineata vom intra in valea sacra a incasilor, prima oprire fiind Pisac (3400 m). Vom vizita site-ul impresionant Inca, complex foarte frumos din care incaşii controlau şi dominau Valea Sacra. Acest oras este amplasat între vârfurile uluitoare ale Cordillerei Urubamba. Pe traseu, vom traversa câmpuri ce imbina armonios culori si transparente de la roşu la verde pajişti şi culturi, flori sălbatice şi tineri quiwicha quinoa rosii si purpurii.
Urmam valea de-a lungul Urubamba (râul sacru). Traversam oraşe şi sate care au păstrat urmele unui trecut imperial prosper.
În cele din urmă, ajungem la Ollantaytambo, sat Inca singular, care a rămas practic neschimbat. Vom vizita cetatea.
Ziua 10: Ollantaytambo (2750 m) – Machu Picchu (2450 m) – Ollantaytambo
Vom porni dimineaţa pe o cale ferata care serpuieste prin legendara Sacred Valley (1:30 la 2 ore), dominata de varful imaculat Veronica (5820m). Trenul nostru apoi ajunge printr-un canion frumos sapat de raul Urubamba, la Aguas Calientes (2000 m). Un autobuz ne transfera la site-ul celebru Machu Picchu la 2450 m, la marginea muntelui cu acelaşi nume, situat în mijlocul vegetatiei tropicale, a cărui pace este perturbată numai de involburatul Urubamba. Descoperit la 24 iulie 1911 de către exploratorul american Hiram Bingham, Machu Picchu este fără îndoială unul dintre pilonii de arhitectura Inca: cartiere, piete, case regale, zone agricole mari, drumuri, sunt componente ale acestei capodopere incasa. Seara vom reveni la Ollantaytambo.
Ziua 11: Ollantaytambo (2750 m) – Cusco (3350 m) – Nazca
Vom continua călătoria noastră pana in micul sat Tarabamba, de unde vom urca pe jos pana la Pampa de Anta şi la minele de sare uimitoare de la Maras (3000m). Există peste 3.500 de iazuri, alimentate de un izvor sare la concentraţii mari. De aici vom continua calatoria, vizitand site-ul Moray.
Dupa amiaza vom ajunge inapoi la Cusco iar seara ne vom imbarca in autocar pentru Nazca.
Ziua 12: Nazca (588 m)
Misterioasele “linii” de la Nazca au fost descoperite in 1939 de savantul american Paul Kosok atunci când zbura deasupra zonei în căutare de canale de irigaţie. Liniile Nasca se prezinta ca o reţea densă de figuri geometrice şi zoomorfe (maimuţă, păianjen, soparla, colibri, câine, spirale, triunghiuri, atingand de la 15 la 300 m pentru unele figuri, şi pana la 10 km anumite linii, vizibile doar din aer.
Dupa amiaza vom continua calatoria noastra si ne vom opri pe malul oceanului Pacific la Paracas.
Ziua 13: Paracas
Excursie cu barca la Insulele Ballestas, situate in Parcul National Paracas, populate de nenumărate păsări, foci şi lei de mare. Aici se intalnesc curentul rece Humboldt din Antarctica şi curentul cald Niño, care coboară din zona ecuatorială. Reuniunea acestora aduce o viaţă marina unica care atrage tot felul de păsări: vulturi, flamingo, cormorani, pinguini şi alţi producători de guano, ale căror depozite au fost cunoscute si folosite de incasi.
Ziua 14: Lima
Dimineata vom pleca catre orasul regilor – Lima. Dupa amiaza-tur de oras.
Ziua 15: Zbor Lima-Santiago de Chile
Ziua 16: Santiago de Chile
Ziua 17: Zbor Santiago de Chile -Insula Pastelui
Ziua 18: Excursie de jumatate de zi pentru a vizita Ahu Vinapu, Puna Pau, Ahu Akivi, peşteră Te Pahu.
Ziua 19: Excursie de jumatate de zi pentru a vizita situl arheologic Tahai, vulcanul Rano Kau, oraşul ceremonial Orongo.
Ziua 20: Excursie de o zi.Vizitarea templelor Vaihu, Akahanga, Tongariki, Te Pito Kura, Nau Nau, si vulcanul Rano Raraku, unul dintre cele mai valoroase situri arheologice. Excursia se încheie la Anakena, plaja principală de pe insula, cunoscuta pentru nisipurile sale albe si apele limpezi si calde.
Ziua 21-22: Zbor Insula Pastelui-Santiago de Chile-Bucuresti